EFECTO DE LA SUSTITUCI?N DE ACEITE DE PESCADO POR ACEITE DE LINO EN LA VIDA ?TIL DE LA DORADA (SPARUS AURATA)

Este trabajo presenta los efectos sobre la vida útil de doradas (Sparus aurata) alimentadas con
dietas conteniendo distintos porcentajes de aceite de lino (30%, 100%). Se sacrificaron 21 doradas
por dieta que fueron mantenidas en hielo (4 ºC) y analizadas en los días 0, 2, 4, 7, 10, 14, 18 y
21 post-mortem. Se determinó el pH, Torrimetro, NBVT y índice de oxidación lipídica (TBARS)
en cada punto de muestreo.
La mayoría de los parámetros no mostraron variación a lo largo de la vida útil, excepto los
valores de TBARS que permanecieron más bajos a lo largo de los días muestreados en aquellas
doradas alimentadas con 100 % aceite de lino en comparación con aquellas alimentadas con
100% de aceite de pescado (dieta control).

Abstract
The effect of replacement of fish oil by linseed oil in sea bream (Sparus aurata) shelf life.

Aquaculture sea breams (Sparus aurata) were fed with three diets in which fish oil was replaced
by different proportions of linseed oil to study the effect on shelf life. The analyzed diets were,
apart from a control constituting by a commercial conventional diet, a partial substitution by a
30% of linseed oil and one diet with 100% linseed oil substitution. For this aim, 21 sea bream
per diet were maintained on ice and analyzed at 0, 2, 4, 7, 10, 14, 18, and 21 days after ice
storage. pH, Torrymeter, total volatile bases (TVB-N) and lipid oxidation index (TBARS) were
determined along the experiment. Most of the parameter did not show modification with the
inclusion in the diet of different proportions of the linseed oil, throughout the sea bream shelf
life, except the TBARS values from the animals fed with 100 % linseed oil which remained
lower than those fed with the control diet.

Autor: 
Castro, P., Caballero, M.J., Gin?s, R., Montero, D., Lastilla, M.T. e Izquierdo, M.S.
Referencia: 
Libro de Actas del XI Congreso Nacional de Acuicultura
Volumen: 
Volumen II
Pagina Inicial: 
1379
Pagina final: 
1382
Editorial: 
ISBN TOMO II: 978-84-611-9087-4